myanmar

กาลครั้งหนึ่งถึงพม่า 

WORDS : WORAWAN SANGKAJANG
PHOTOS : CHALONGWONG MANAKIT

“ดินแดนแห่งมนต์ตราของเอเชีย” ภาพแห่งความยิ่งใหญ่และรุ่งโรจน์ในวันวานก็ถูกเผยแก่สายตาชาวโลก เมื่อพม่าในปัจจุบันเข้าถึงได้ง่ายกว่าในอดีต ความสวยงามของศาสนสถานที่วิจิตรบรรจง พร้อมศรัทธาและความเชื่อที่เล่าขานกันมาช้านาน ดึงดูดและเรียกร้องนักเดินทางจากทุกมุมโลก จนอดไม่ได้ที่ครั้งนึงในชีวิตได้ท่องเที่ยวประเทศพม่า

คนพม่าส่วนมากจะเป็นคนที่มีชีวิตเรียบง่ายและมีความสุขกับสิ่งที่ไม่ปรุงแต่งมากนัก อยู่กับครอบครัวและช่วยกันทำมาหากิน บ่อยครั้งที่คนพม่ายังเคอะเขินต่อนักท่องเที่ยวต่างถิ่น แต่เราก็ยังเห็นรอยยิ้มที่น่ารักและความยินดีต้อนรับสำหรับนักท่องเที่ยวอยู่บ่อยครั้ง

ศาสนาประจำชาติพม่าคือศาสนาพุทธและชาวพม่าส่วนมากนิยมเข้าวัดเพื่อประกอบพิธีกรรมตามแบบชาวพุทธ คล้ายเป็นส่วนหนึ่งของชีวิตที่ใช้วัดเป็นศูนย์รวมต่างๆ จนรวมถึงจิตใจ จึงไม่แปลกที่วัดต่างๆ ได้รับการดูแลอย่างดีและยังคงความงดงามจนถึงเวลานี้

การเดินทางในประเทศพม่าที่สะดวกแก่นักเดินทางที่มาเป็นกลุ่มหรือมาเป็นคู่ คือการเหมาเช่ารถและคนขับไม่ใช่เรื่องยากแต่ควรมีไกด์เพื่ออธิบายความเป็นมาของสถานที่ต่างๆ เพื่อเพิ่มอรรถรสในการท่องเที่ยวและแนะนำถึงธรรมเนียมปฏิบัติอย่างถูกต้องในการไปสถานที่นั้น

อาหารชาวพม่า อาหารหลักที่บริโภคของชาวพม่าคือข้าวสวย ทานกับกับข้าวซึ่งจะมีความหลากหลายของกับข้าวในแต่ละพื้นที่และความนิยม แต่ก็จะมีอาหารง่ายๆ ทั่วไปอย่างไข่ดาว ไก่ทอด ผัดผัก ซึ่งไม่เป็นปัญหาสำหรับนักเดินทาง

5 สถานที่ท่องเที่ยวที่สำคัญและขึ้นชื่อของประเทศพม่า 

เจดีย์ชเวดากอง ตั้งอยู่เมืองย่างกุ้ง ตามความหมายของภาษาพม่าแปลดังว่า ทองคำแห่งดากอง เจดีย์แห่งนี้อยู่คู่เมืองมาช้านาน มีตำนานกล่าวไว้ว่าหากตั้งจิตอธิษฐานจะบังเกิดผลได้ตามที่หวัง และนอกจากนั้นยังมีเรื่องราวและความเป็นมาที่ลึกลับ จึงทำให้ความงดงามดั่งนครสีทองก็ไม่ใช่คำกล่าวเกินจริงแต่อย่างใด

พระธาตุอินทร์แขวน ตั้งอยู่ที่เมืองไจท์โถ่บนความสูงเหนือระดับน้ำทะเลกว่า 3,600 เมตร ที่ยึดศรัทธาแก่ผู้ที่อุตสาหะพยายามเพื่อสักการะสักครั้งในชีวิตกับการเดินทางที่เรียกได้ว่าไม่ธรรมดาบนภูเขาสูง กับภาพที่งดงามล้อมไปด้วยวิวภูเขาที่แสนอัศจรรย์และเรื่องราวกล่าวขานมากมายของพระธาตุอินแขวนแห่งนี้

เจดีย์ชเวมอดอร์ ตั้งอยู่ที่เมืองหงสาวดี เจดีย์ชเวมอดอร์ถือได้ว่าเป็นเจดีย์ที่มีความสูงที่สุดในพม่า รูปแบบศิลปะการสร้างแบบมอญที่สวยงามลงตัว และยังเป็นที่เก็บพระเกษาธาตุที่เก่าแก่ เป็นศูนย์รวมศรัทธาทั้งชาวพม่าและชาวไทยในสมัยก่อน เคยมีการบูรณะจากเหตุแผ่นดินไหว แต่ยังคงครองจิตใจแก่ชาวพม่ามิเสื่อมคลาย มีความเชื่อที่ว่าใครได้เอาไม้ไปค้ำชิ้นส่วนที่หักลงมาแต่ไม่ถึงพื้น ชีวิตจะมีแต่ความมั่นคง

พระมหามัยมุนี ตำนานของพระพุทธรูปแห่งเมืองยะไข่ ได้อัญเชิญไปที่เมืองมัณฑะเลย์จากภัยสงคราม ล่องมาตามแม่น้ำอิระวดีอยู่อย่างถาวรที่เมืองมัณฑะเลย์ ด้วยความเชื่อที่ว่าพระมหามัยมุนีเป็นพระพุทธรูปที่มีชีวิต จึงมีพิธีการล้างพระพักตร์ด้วยน้ำอบน้ำปรุง แปรงพระทนต์ทุกวันในช่วงเช้าเสมือนดั่งได้รับใช้พระพุทธเจ้า

พระมหามัยมุนีเป็นพระพุทธรูปทรงเครื่องกษัตริย์ งดงามและสง่า นับเป็นพระพุทธรูปคู่บ้านคู่เมืองของชาวพม่ามาแสนนาน

นอกเหนือจากนั้นอีกสถานที่เลื่องชื่อที่ได้รับสมญาว่าเป็น “ดินแดนที่พระอาทิตย์ขึ้นสวยที่สุดในโลกไ เมื่อเราได้ยินอย่างนั้น สิ่งแรกในความคิด คือต้องพิสูจน์ด้วยตาของตัวเองว่าคำเล่าอ้างขนาดนี้จะจริงแท้มากน้อยเพียงใด

และหลังจากที่ได้มาเห็นของจริง พระอาทิตย์ขึ้นที่บากาน (พุกาม) ก็ได้พิสูจน์ว่าคำกล่าวอ้างนั้นไม่ได้เกินจริงแต่อย่างใด

ทะเลหมอกที่ลอยต่ำเรี่ยยอดเจดีย์น้อยใหญ่กว่า 2,200 องค์ กระทบแสงอาทิตย์แรกที่จะเริ่มวันหม่ ฟ้าค่อยๆ เปลี่ยนสี บรรยากาศอบอุ่นจากแสงแดดและฝูงนกที่ออกหากิน คงเป็นภาพทะเลเจดีย์รับอรุณที่ยากแก่การลืมเลือน

อารยธรรมที่ทรงเสน่ห์ของเอเชียอาคเนย์ ไมตรีจิตของผู้คน ความสวยงามและลึกลับของสถานที่ศักดิ์สิทธิ์ ส่องประกายงดงามดั่งทองคำ ได้บอกเล่าถึงอดีตและประวัติศาสตร์ให้แก่คนรุ่นหลังและพวกเราคือสักขีพยานที่พร้อมยืนยันว่า พม่านั้นงดงามอย่างแท้จริง

travel-Myanmar6

Once Upon a Time in Myanmar

Since childhood Thais are told the long history of relations between Thailand and Myanmar. Experiencing the real Myanmar is so different, it leaves us with magical impressions and unforgettable memories.

Once viewed as a country shrouded in mysticism, Myanmar is now accessible to visitors who wish to admire its past glories, beautiful temples, and a local way of life that continues to hold fast to faith. This change has attracted tourists from all over the world.

Locals in Myanmar still happily lead simple lives, spending time with their family and helping each other earn their livelihoods. Often they are shy when meeting foreigners, but we can see their friendly smiles and sense their warm welcome.

Buddhism is the official religion of this country, and locals visit temples as part of their daily routine. Even older temples continue to serve as spiritual centers, and thus are well-preserved and in great condition.

Traveling around this country is convenient as groups or as couples, and it is easy to rent a car with a driver. You will need a tour guide to help tell you about the history of each site and to inform you about the rules in entering various sacred spaces.

Locals normally eat rice, of which there is a variety in different regions according to local preferences. Simple dishes like fried eggs, fried chicken and vegetables are served to visitors who may not be as adventurous.

If your time is limited these are the top five must-visit places:

SHWEDAGON TEMPLE 
Shwedagon temple is located in Yangon. Shwedagon means “God of Dagon” (“dagon” is the ancient name of Yangon). Legend says if you make a wish there, it will come true. It has a history full of magic, and the beauty of the long-gone golden city. A must-visit site!

KYAIKTIYO PAGODA
Kyaiktiyo Pagoda is a well-known Buddhist pilgrimage site in a town called Kyaikhto at approximately 3,600 m above sea level. It is surrounded by spectacular mountains. Thus one has to climb up hills to pay homage to this sacred, historical place.

SHWEZIGON PAGODA 
Shwezigon Pagoda is located in the picturesque city of Bagan. It is a beautiful Buddhist stupa and is a long-time, iconic Myanmar landmark.

SHEWMAWDAW PAGODA 
Shewmawdaw Pagoda holds the record of the tallest pagoda in the country. It was built in the Mon architecture style, and is believed to enshrine strands of the Buddha’s hair. It was a spiritual center for both Myanmar people and Thais in the past. It was rebuilt after an earthquake and is still a popular pilgrimage site. It is believed your life will be secure if you place a piece of broken wood that has never touched the ground at the pagoda.

MAHAMUNI BUDDHA IMAGE
According to legend, the Mahamuni Buddha statue was moved from Rakhine state to Mandalay by transporting it along the Irrawaddy River during a war. The Mahamuni Buddha statue is clothed elegantly and majestically like a king, and has been a spiritual center for locals since ancient times. It is considered a “Living Buddha”, so every morning believes perform sacred rituals to wash and clean the statue’s face, as a highly venerated gesture of serving Buddha.

Another place we simply felt we had to witness with our own eyes is the “most beautiful sunrise in the world”: the sunrise over 2,200 Bagan stupas. Birds flocked around the structures, which softly reflected the sun’s rays.

Overall, it’s a beautiful example of the charm of Southeast Asia’s ancient civilizations. Friendly locals continue to worship at gilded, religious sites, each still a reflection of history passed down from ancient times to later generations – all this confirmed our impression of Myanmar – of its magnificence.

travel-Myanmar7

缅甸之旅

泰国和缅甸的历史渊源泰国人从小就耳熟能详,真正面对时就有奇妙和难以忘怀的感觉。

“亚洲魅力之国”较缅甸昔日的伟大和辉煌相比,如今的缅甸更有包容性,唯美的宗教场和悠久的信仰无不吸引着世界各地的驴友们到此一游。

大多数缅甸人与家人一起生活,日子过得简单而幸福。面对外人略显害羞,但仍感受到他们可爱友善的微笑。

缅甸国家的宗教信仰是佛教,经常出入寺庙普遍被认为是生活的一部分,而寺庙是一个心灵慰藉中心,所以寺庙至今保存完好。

在缅甸团体游或双人游非常方便,找司机包车都不困难,可以找导游来讲解,让旅途增加乐趣之外,在某些禁忌习俗 上还能给您正确的建议。

缅甸人主食是米饭,虽然每个地区的菜肴不尽相同,但对于不太敢于尝试新食物的旅行者来说,还是有简单的大众菜可以接受的,如:荷包蛋、炸鸡和炒时蔬等。

如果旅游时间有限,需在缅甸联邦共和国选择一些主要景点的话,以面推荐的5个地方不容错过。

大金塔
历史悠久,是仰光最具代表性的景点,缅甸语意思是“瑞大光塔”。若虔诚祈求会梦想成真,很值得一游。

大金石
斋托镇著名佛教朝圣地,耸立在悬崖边海拔3600多米高度,上山路途艰难,很多信徒坚持不懈到此朝拜,感受大自然风光,聆听关于传奇故事。

Shwezigon塔
Shwezigon塔位于蒲甘市,是另一历史悠久的佛教场所,有很多神秘故事有待旅行者们了解更多。

金塔寺
被视为缅甸最高塔的金佛塔位于勃固,景面壮观,气势磅礴。曾是缅甸人和泰国人的佛教中心,经历过多次地震仍屹立不倒,有人说“拿木
桩区顶住金塔寺掉下来的部分而不倒的话,以后将平安稳定顺风顺水。”

马哈木尼佛塔
相传若开邦的大佛像因战争原因被请到曼德勒市,当时沿着伊洛瓦底江航行,抵达后被世人永久供奉,被视为国王化身,吸引很多人为此
朝拜。且具有生命力的,每日清晨进行隆重的洗佛面仪式,庄严神圣。

此外还有一个景点,被誉为“世界上日出最美的地方”。 雾海环绕着大小共2200尊佛塔,迎接晨曦第一缕光,天际微亮,阳光照射后鸟群觅食,一副令人美丽的海塔景。

缅甸联邦共和国充满东南亚的魅力文明,美丽与神秘如金子般闪耀的宗教场所,向后代人娓娓述说着上代文明历史,非常美丽壮观。